Ki ne szeretné a könnyű, puha farsangi fánkot? Farsangi szezonban a gyerekek nagyon fognak örülni, ha készül ebből a finom édességből, de akár őket is be lehet vonni a munkába, úgy még finomabb lesz 🙂 Nem mellesleg sok óvodai/iskolai farsangi ünnepségen veszik jó néven, ha a kedves anyukák házi süteménnyel készülnek a rendezvényre, így igazán alkalomhoz illő választás a fánk.
Mi is elkészítettük ma a lányommal, Horváth Ilona instrukciója sem tántorított el: “A fánk a legkényesebb kelt tészta. Összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván.” Végül nem az ő receptjét választottuk (anya diktálta le a tuti receptet telefonon), de egyáltalán nem bonyolultabb, mint bármelyik kelt tészta. Igaz, a sütését még lehet gyakorolni, hogy szalagosabb legyen, de az íze mindenért kárpótolt! Csaptunk is belőle egy diétás vacsorát, és az elkészült kb. 20 db fánkból alig maradt.
Akkor lássuk a receptet:
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3-4 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
csipetnyi só
Elkészítés:
Kevés porcukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Közben a liszthez adjuk a csipet sót, a többi porcukrot, a két tojássárgáját, majd mikor az élesztő felfutott, akkor az élesztős tejet és még kb 3 dl tejet. Könnyű tésztát gyúrunk belőle, az olvasztott vajat a végén adjuk hozzá. A tészta nagyon könnyű kell, hogy legyen, ha nem elég könnyű, adunk még hozzá tejet, ha ragacsos, akkor lisztet adunk hozzá. Ezután duplájára kelesztjük, kb 1 óra alatt. Addig lehet a gyerekekkel játszani, esetleg eltakarítani az eddig keletkezett romokat. A tésztát ekkor lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kézzel kb ujjnyi vastagra lapogatjuk. Fánkszaggatóval (nálunk ez egy pohár volt) kiszaggatjuk a fánkokat, majd letakarva még kb negyed órát kelesztjük. A sütéshez olajat melegítünk, de ne legyen túl forró, mert akkor a külseje megsül, de belül nyers marad a tészta, de ha nem elég meleg, akkor nagyon megszívja magát olajjal. Ha mélyedést is szeretnénk a fánkunkba, akkor azt a hüvelykujjunkkal nyomjuk be, és először ezt a felét süssük meg. Az egyik oldalt kb másfél percig sütjük, majd megfordítjuk a fánkokat és azt is sütjük még kb másfél-két percig.
Ma egyébként húshagyó kedd lévén “Nemzetközi Palacsinta Nap” van, aki teheti egyen palacsintát, holnap beszámolok róla, nálunk hogy ment a nagy palacsintázás.