A kóstoláshoz szükségünk lesz néhány alapvető eszközre, de ezek mindegyike általában megtalálható a háztartásokban.
Először is szükségünk lesz egy vízforralóra, vagy teáskannára. Ezen kívül elő kell készíteni néhány nagyobb bögrét, és kancsókat, valamint a kóstolók számától függően néhány kisebb bögrét, poharat, ivóalkalmatosságot. Szükség lesz még teáskanalakra, szűrőre, kisebb edényekre, amibe a teafüvet át tudjuk szűrni.
Amit viszont mindenképpen be kell szereznünk a kóstolás előtt, az nem más, mint a kóstolni kívánt tea. Itt több lehetőség közül választhatunk. Ha a gyerekeknek szeretnénk bemutatni, hogy mennyire más ízűek a különböző teafajták, akkor választhatjuk a kevésbé macerás, egyszerűbben elkészíthető filteres teákat. Kifinomultabb ízlésűek viszont választhatják a teafüvet is, és annak készítik el a forrázatát. Ezt lehet teatojásba tenni, vagy simán a csészébe, és mikor elkészült a tea, a leveleket egy szűrő segítségével lehet eltávolítani. Nagyobb gyerekekkel mindenképp érdemes kipróbálni a teafüves verziót, mert egyrészt intenzívebb ízélmény érhető el vele, másrészt igényesebb teafogyasztókká válhatnak a jövőben. Kisebb gyerekekkel, ahol inkább a mókázás, a szerepjáték a cél, a filteres teák is tökéletesen megfelelnek.
Mivel minden kóstolásra szánt teánál érdemes némi időt hagyni az ízlelgetésre, illetve a kóstolás után érdemes kicsit kitérni arra, hogy milyen ízeket érzünk, mi a különbség az addig megkóstolt teákhoz képest (további témaátbeszélős tippek később), ezért túl sok teával a program nagyon sokáig is elhúzódhat, ezért nem javaslom egyszerre túl sokféle tea megkóstolását. Rengeteg teafajta létezik, többször is programra lehet tűzni az új ízek kipróbálását. Fontos, hogy tisztában legyünk gyermekünk határaival is, amikor meghatározzuk a kóstolni kívánt teák számát. Egyszerre 5-6 féle tea kóstolását javaslom, amit többféle tematika szerint is meg lehet tartani.
Tarthatunk például teafajta kóstolást, melyben a különbözőképpen fermentált teákat kóstoljuk (pl. 1 fekete, 1 zöld, 1 fehér, 1 Rooibos és 1 maté tea kóstolása). Kóstolhatjuk egy teafajta különböző változatait (pl. fekete teából Earl Grey, Ceylon, English breakfast stb.), amit lehet még tetézni az ízesítéssel is. Alapvetően törekedni kell az ízesítés nélküli kóstolásra, de fekete teáknál érdekes lehet megnézni egyazon teafajtát ízesítés nélkül, cukorral, citrommal, esetleg tejjel/tejszínnel. A variációk száma tehát gyakorlatilag végtelen, a család és a gyerekek ízlésétől, érdeklődésétől, és kreativitásától is függ az összeállítás.
Miután beszereztük a kóstolni kívánt teákat (holnap lelőhelyeket is ajánlok) és ízesítőket, ha szeretnénk használni, nincs más hátra, mint a megfelelő elkészítés. Minden különböző teatípus megkívánja a neki megfelelő elkészítést.
A teafűből csészénként 1 teáskanalat használjunk. A teatojásba ne tegyünk túl sok teafüvet, mert a tea akkor lesz igazán finom, ha a leveleknek van elég helye megnyílni. A fekete teát lobogó vízzel készítjük, a zöld és fehér teához levesszük a forró vizet a tűzről, és várunk egy percet, hogy kicsit visszahűljön. Az áztatási idő nagyon fontos, mert minél tovább ázik a teafű, annál több csersav oldódik ki belőle. A túláztatott tea így fanyar, keserű lesz. A tea aromája attól lehet erősebb, ha kicsit több tealevelet teszünk ugyanannyi vízhez. A fekete teákat 3-4 perc után szűrjük le, a zöld és fehér tea áztatási ideje 2-3 perc. A gyümölcs- gyógy- és rooibos teákat bátran áztathatjuk tovább (5-6 perc).
Holnap lelőhelyekkel és javasolt kóstolási teasorokkal várlak Titeket! 🙂