Amint azt a tegnapi bejegyzésemben is írtam, Húshagyó Kedden van a Nemzetközi Palacsinta Nap is, érdemes (volt) megörvendeztetni a gyerekeket egy kis palacsintázással. Az oroszok sem véletlenül készítenek palacsintát az egész farsangi hét alatt, így mi sem maradtunk ki a jóból, nálunk így nézett ki a palacsinta nap.
Kezdeném azzal, hogy nálunk nem ritka vendég a palacsinta, viszonylag gyakran szoktam készíteni reggelire is, mert jobban szeretek valami meleg ételt adni a gyerekemnek reggelire, mint mindig szendvicsfélét. A tölteléket pedig elég változatosan el lehet készíteni, mielőtt valaki azzal vádolna, hogy az nem túl egészséges reggeli egy gyereknek.
Néhány példa egészséges töltelékre:
Kezdjük a klasszikus túrótöltelékkel:
25 dkg túró
kb. fél pohár tejföl
kb.15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
(mazsola)
Miután a túrót villával összetörtük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összedolgozzuk. Ízlés szerint lehet még adni hozzá cukrot, vagy tejfölt.
És most a vaníliás túrókrém recept, ami eredetileg poharas finomságnak lett kitalálva, de palacsintába töltve is isteni:
25 dkg túró
2 tojás sárgája
2 dl tej6 dkg cukor
1 ek keményítő (vagy vaníliás pudingpor)
fél rúd vanília kikapart magjai
csipet só
(mazsola)
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt, és egy kevés tejet, majd csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, a csipet sót, és a vanília magjait, majd folyamatos keverés mellett sűrű pudingot főzünk belőle. A masszát hagyjuk kihűlni, közben villával áttörjük a túrót. Ha kihűlt a puding, akkor hozzáadjuk a túróhoz, és botmixerrel krémes állagúra keverjük. Pohárkrémhez poharakba töltjük és hagyjuk jól lehűlni. Palacsintához használva megkenjük vele a palacsintákat, és fogyaszthatjuk is, vagy ezt is hagyhatjuk hűlni, ha meg tudjuk állni.
A palacsinta, amit készítek, az a klasszikus “Horváth Ilonás”, kicsi változtatással:
20 dkg liszt
2 tojás
1 ek cukor
csipet só
kb. 4 dl tej
kb. 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
0,5 dl olaj
A lisztet a tojásokkal, cukorral, csipet sóval és kb a tej felével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet, a szódát, és az olajat. Ha túl sűrű a tészta, szódával még lehet lazítani. Mehet is felforrósított palacsintasütőbe, nagy lángon gyorsan kisülnek. Ebből az adagból kb 12 palacsinta jön ki.
Hamarosan jön az amerikai palacsinta recept is, ha már a palacsintánál tartunk, de senki ne feledje, hogy holnap Torkos Csütörtök, tessék szépen torkoskodni!