Nemzetközi Palacsinta Nap

Amint azt a tegnapi bejegyzésemben is írtam, Húshagyó Kedden van a Nemzetközi Palacsinta Nap is, érdemes (volt) megörvendeztetni a gyerekeket egy kis palacsintázással. Az oroszok sem véletlenül készítenek palacsintát az egész farsangi hét alatt, így mi sem maradtunk ki a jóból, nálunk így nézett ki a palacsinta nap.

Kezdeném azzal, hogy nálunk nem ritka vendég a palacsinta, viszonylag gyakran szoktam készíteni reggelire is, mert jobban szeretek valami meleg ételt adni a gyerekemnek reggelire, mint mindig szendvicsfélét. A tölteléket pedig elég változatosan el lehet készíteni, mielőtt valaki azzal vádolna, hogy az nem túl egészséges reggeli egy gyereknek.

Néhány példa egészséges töltelékre:

  1.  banánpép: egyszerűen villával pépesre tört banán. Ezt meg lehet bolondítani egy kis kakaóval, esetleg fahéjjal, de cukrozást nem igényel, magában is elég édes.
  2.  párolt almás töltelék: az almát meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy kis fahéjjal és cukorral/xilittel/mézzel – kinek mi a szimpatikusabb – lassú tűzön puhára pároljuk.
  3.  túrótöltelék: a klasszikus túrótöltelék is nagyon finom, de van egy túrókrém receptem, ami önmagában pohárkrémként, vagy palacsintába töltve is fogyasztható.

    Kezdjük a klasszikus túrótöltelékkel:

    25 dkg túró

    kb. fél pohár tejföl

    kb.15 dkg porcukor

    1 csomag vaníliás cukor

    1 citrom reszelt héja

    (mazsola)

    Miután a túrót villával összetörtük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összedolgozzuk. Ízlés szerint lehet még adni hozzá cukrot, vagy tejfölt.

    És most a vaníliás túrókrém recept, ami eredetileg poharas finomságnak lett kitalálva, de palacsintába töltve is isteni:

    25 dkg túró

    2 tojás sárgája

    2 dl tej6 dkg cukor

    1 ek keményítő (vagy vaníliás pudingpor)

    fél rúd vanília kikapart magjai

    csipet só

    (mazsola)

    A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt, és egy kevés tejet, majd csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, a csipet sót, és a vanília magjait, majd folyamatos keverés mellett sűrű pudingot főzünk belőle. A masszát hagyjuk kihűlni, közben villával áttörjük a túrót. Ha kihűlt a puding, akkor hozzáadjuk a túróhoz, és botmixerrel krémes állagúra keverjük. Pohárkrémhez poharakba töltjük és hagyjuk jól lehűlni. Palacsintához használva megkenjük vele a palacsintákat, és fogyaszthatjuk is, vagy ezt is hagyhatjuk hűlni, ha meg tudjuk állni.

A palacsinta, amit készítek, az a klasszikus “Horváth Ilonás”, kicsi változtatással:

20 dkg liszt

2 tojás

1 ek cukor

csipet só

kb. 4 dl tej

kb. 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda

0,5 dl olaj

A lisztet a tojásokkal, cukorral, csipet sóval és kb a tej felével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet, a szódát, és az olajat. Ha túl sűrű a tészta, szódával még lehet lazítani. Mehet is felforrósított palacsintasütőbe, nagy lángon gyorsan kisülnek. Ebből az adagból kb 12 palacsinta jön ki.

Hamarosan jön az amerikai palacsinta recept is, ha már a palacsintánál tartunk, de senki ne feledje, hogy holnap Torkos Csütörtök, tessék szépen torkoskodni!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »